Faworyt nie zawiódł! Orlen Wisła Płock wygrywa z Grupą Azoty Unią Tarnów.

Zgodnie z oczekiwaniami – Orlen Wisła Płock zwycięża mecz kończący 16. serię PGNiG Superligi. Tarnowskie Jaskółki pozostawiły jednak po sobie dobre wrażanie, kończąc pierwszą część spotkania wynikiem 15:12, a cały mecz – 33:26. Najlepszym zawodnikiem meczu wybrany został Mirsad Terzic.

Wynik meczu już w pierwszej minucie spotkania rzutem z siódmego metra otworzył Tin Lucin. W kolejnej akcji, również z rzutu karnego, odpowiedział Matsuura. Pierwsze minuty były bardzo wyrównane – zespoły wymieniały się ciosami, a w 10. minucie na tablicy wyników wyświetlał się rezultat 5:5. Minutę później gospodarze z Płocka wykorzystując błędy rywali wyszli na pierwsze w tym meczu dwubramkowe prowadzenie. O czas natychmiast poprosił trener Strząbała.

Drużyna Wisły Płock przez kolejne minuty starała się zaznaczyć swoją dominację, jednak tarnowianie skutecznie się temu przeciwstawiali. W okolicach 18 minuty gospodarze ponownie wrzucili wyższy bieg i po 20 minutach gry prowadzili już 12:8. Zawodnicy Unii nie dali im jednak przejąć inicjatywy i przewaga podopiecznych trenera Sabate ponownie stopniała do 2 bramek różnicy [13:11], a po rzucie Aleksandra Bushkowa w 27. minucie odzyskali kontakt do rywala! Orlen Wisła Płock nie pozwoliła jednak na doprowadzenie do remisu, a pierwsza część spotkania zakończyła się rezultatem 15:12.

To, co nie do końca udawało się gospodarzom w pierwszej połowie, zaczęło udawać się na początku drugiej. Szybko wypracowali sobie pięciobramkowe prowadzenie [17:12]. W 35. minucie różnica ty wynosiła już 7, ale szybko stopniała do 4 trafień [20:16]. Czterobramkowa przewaga gospodarzy utrzymywała się przez kolejne minuty – na kwadrans przed zakończeniem spotkania mieliśmy 24:19.

W ostatnich minutach meczu zmęczenie dawało się już we znaki tarnowianom – zaczęli popełniać więcej błędów, które bez zawahania wykorzystywali zawodnicy Orlen Wisły. Na niespełna 7 minut przed ostatnim gwizdkiem wynik gospodarze prowadzili już 31:23. Sytuacja na boisku nie uległa większej zmianie aż do końca spotkania, które ostatecznie zakończyło się wynikiem 33:26.

ORLEN Wisła Płock 33:26 (15:12) Grupa Azoty Unia Tarnów

ORLEN Wisła Płock: Jastrzębski, Witkowski – Daszek 2, Lućin 7, Piroch 3, Yasuhira 1, Sroczyk 3, Serdio 4, Susnja 2, Michałowicz 4, Fazekas 1, Komarzewski 2, Krajewski, Terzić 1, Dawydzik,  Zhitnikov 3

Grupa Azoty Unia Tarnów: Bartosik, Małecki – Sanek 5, Podsiadło, Yoshida 2, Kowalik, Matsuura 2, Bushkou 2, Smolikau 2, Słupski 4, Wajda, Sikora, Minotskyi 6, Mrozowicz, Zahirović 3, Kasahara