Tarnowscy Juniorzy z awansem do kolejnego etapu Mistrzostw Polski Juniorów!

Zawodnicy MKS Pałacu Młodzieży Tarnów zwyciężyli turniej 1/16 finału Mistrzostw Polski Juniorów i zapewnili sobie awans do kolejnego etapu rozgrywek. Młodzi tarnowianie z pewnością będą chcieli powtórzyć sukces z poprzedniego sezonu, w którym wywalczyli 2. miejsce w rozgrywkach.

To był udany weekend dla tarnowskiej piłki ręcznej. Zespół Grupy Azoty Unii Tarnów zwyciężył I Memoriał im. Janusza Terleckiego zorganizowany w formie dwudniowego towarzyskiego turnieju, a zawodnicy MKS Pałacu Młodzieży w turnieju również organizowanym w Tarnowie odnieśli 3 pewne zwycięstwa, tym samym awansując do 1/8 finału Mistrzostw Polski Juniorów.

W „tarnowskiej” grupie 1/16 finału poza Pałacem Młodzieży udział wzięły również drużyny SMS Zagłębia II Lubin, Gwardii II Opole oraz UKS Anilany Szkoła Gortata Łódź. Turniej był rozgrywany od piątku do niedzieli (20-22 stycznia 2023), a zespoły rywalizowały na zasadzie „każdy z każdym”. Na boisku w barwach Pałacu Młodzieży mogliśmy obserwować także kilku zawodników Grupy Azoty Unii Tarnów – Konrada Wątrobę, Kornela Małka oraz Jakuba Kociubę.

Piątek

W pierwszym meczu zespół Gwardii II Opole mierzył się z łódzką Anilaną Szkoła Gortata. Gwardziści pewnie pokonali rywali różnicą 11 bramek [34:23] pokazując, że są jednym z faworytów do awansu do 1/8 finału. W kolejnym spotkaniu MKS Pałacu Młodzieży z Zagłębiem II Lubin gospodarze również zdominowali swojego przeciwnika, zwyciężając mecz 43:27 [18:15 do przerwy]. Wśród podopiecznych Dawida Ciochonia najlepszym strzelcem okazał się Konrad Wątroba, który zanotował 13 trafień.

Gwardia II Opole – UKS Anilana Szkoła Gortata 34:23

MKS Pałac Młodzieży – SMS Zagłębie II Lubin 43:27

Sobota

W pierwszym z sobotnich spotkań ponownie triumfowali Gwardziści. Różnicą 10 bramek pokonali Zagłębie i niemal pewni mogli być awansu do kolejnego etapu, jednocześnie przekreślając marzenia swoich rywali o udziale w 1/8 finału rozgrywek.

Podobny scenariusz rozegrał się kilka chwil później. MKS Pałac Młodzieży – także 10 bramkami – zwyciężył z UKS Anilaną gwarantując sobie awans do 1/8. Niedzielne mecze miały zatem wyłonić zwycięzcę grupy, a także zadecydować o tym, który z zespołów zajmie 3. miejsce w turniejowej tabeli.

SMS Zagłębie II Lubin – Gwardia II Opole 24:34

MKS Pałac Młodzieży – UKS Anilana Szkoła Gortata 43:33

Niedziela

Pierwszy z meczów między UKS Anilaną, a SMS Zagłębiem miał być meczem „o honor” dla zespołów, które we wcześniejszych spotkaniach nie zdobyły jeszcze żadnego punktu. O wyniku meczu zadecydował jednak walkower 10:0 na korzyść drużyny z Lubina spowodowany pojawieniem się na boisku po stronie łodzian zawodnika, którego nazwisko nie znalazło się w meczowym protokole.

Starcie Pałacu z Gwardią zapowiadało się bardzo emocjonująco. Mecz był wyrównany aż do 28 minuty [14:14], jednak ostatecznie pierwszą połowę tarnowianie zakończyli wygrywając 17:14. W drugiej odsłonie także okazali się lepsi, zwyciężając różnicą 7 bramek [36:29] i tym samym zapewnili sobie awans z pierwszego miejsca w turniejowej tabeli.

UKS Anilana Szkoła Gortata – SMS Zagłębie II Lubin 29:35

MKS Pałac Młodzieży – Gwardia II Opole 36:29

Tytuł króla strzelców turnieju 1/16 finału Mistrzostw Polski Juniorów zdobył Konrad Wątroba, który w 3 meczach do siatki trafiał 34 razy! Konrad plasuje się także na 1. miejscu klasyfikacji strzelców w całym rozgrywkach, mając na koncie tyle samo trafień, co Patryk Wasiak z KS VIVE Kielce.