Po niezwykle wyrównanym i – jaz zwykle – emocjonującym meczu III rundy eliminacyjnej PGNiG Pucharu Polski Grupa Azoty Unia Tarnów awansuje do kolejnego etapu rozgrywek! Jaskółki przed własną publicznością pokonały ARGED KPR Ostrovię 24:23. W 1/8 finału Pucharu Polski Unia zmierzy się z Gwardią Opole.

Wynik spotkania już w pierwszej minucie meczu otworzył Jakub Kowalik. 2 minut później wynik na 2:0 podwyższył Yoshida, jednak już w 5. minucie mieliśmy remis 2:2. Remis utrzymywał się przez jakiś czas, ale w okolicach 10. minuty po 2 trafieniach Tarasa Minotskiego Jaskółki ponownie wyszły na dwubramkowe prowadzenie.

Ta sytuacja nie trwała jednak długo – w 12. minucie ostrowianie ponownie doprowadzili do remisu. Wymiana ciosów trwała aż do końca pierwszej części spotkania, która zakończyła się remisem 12:12.

Po powrocie zawodników na boisko zespoły prowadziły wyrównaną walkę do 34. minuty. W tym momencie wyższy bieg wrzuciła Ostrovia, która po jednym trafieniu Kamila Adamskiego i dwóch Patryka Maciniaka w 37. minucie objęła prowadzenie [14:16].

Dwubramkowe prowadzenie gości zamieniło się w przewagę 3 bramek w 43. minucie. Podopieczni Tomasza Strząbały nie pozwolili jednak rywalom na powiększanie swojego prowadzenia i na 11 minut przed końcem doprowadzili do remisu 20:20. Po raz kolejny w Arenie Jaskółka szykowała się emocjonująca końcówka!

Z każdą minutą walka była coraz bardziej zacięta. Na 4 minuty przed ostatnim gwizdkiem sędziego na tablicy wyników wciąż widniał remis [22:22]. Prawdziwe emocje były dopiero przed nami. Gdy do siatki dwukrotnie trafił Matsuura, 60 sekund przed końcem gospodarze prowadzili 24:22. Chwilę później sędzia podyktował jednak rzut karny dla Ostrovii, który wykorzystał Marciniak – mieliśmy 24:23, ale mecz się jeszcze nie skończył.

Na 6 sekund przed końcową syreną piłkę mieli goście, a o czas poprosił trener Maciej Nowakowski, który miał nadzieję na uratowanie remisu i doprowadzenie do rzutów karnych. Ostrowianie nie zdołali jednak oddać celnego rzutu i ostatecznie to gospodarze mogli cieszyć się z wywalczonego awansu do kolejnego etapu pucharowych rozgrywek.

Grupa Azoty Unia Tarnów – ARGED KPR Ostrovia 24:23 [12:12]

Unia: Małecki, Bartosik – Wątroba, Sanek 1, Yoshida 2, Kowalik 1, Matsuura 6, Bushkou 1, Wajda 1, Sikora 2, Minotskyi 6, Mrozowicz 2, Zahirović 1, Kasahara 1

Ostrovia: Krekora, Balcerek, Zimny – Adamski 5, Urbaniak 1, Marciniak 7, Misiejuk 1, Tomczak, Bestian 1, Wojciechowski 3, Szpera 1, Przybylski 2, Gajek 2