Do Grupy Azoty Unii Tarnów od nowego sezonu dołączy Dmitryi Smolikov! Białorusin wzmocni prawe rozegranie tarnowskich Jaskółek. Zawodnik podpisał kontrakt z nowym klubem kontrakt, który będzie obowiązywał przez dwa lata.

Gdy z tarnowskiego klubu na początku tego roku odszedł Rennosuke Tokuda, w zespole wyraźnie zabrakło leworęcznego zawodnika, który mógł zagrozić bramce rywali z pozycji rozgrywającego. Oczywistym było, że tego typu gracz będzie intensywnie poszukiwany przed rozpoczęciem nowego ligowego sezony. Wybór padł na 28-letniego Dmytryia Smolikova i to właśnie on wzmocni prawe rozegranie w zespole Jaskółek.

Pochodzący z Białorusi zawodnik jest wychowankiem klubu HC Gomel, w którego barwach mecze rozgrywał także w europejskich pucharach. Poza karierą klubową, wielokrotnie reprezentował swój kraj w reprezentacji juniorów i młodzieżowej, otrzymał także powołanie do kadry narodowej na Mistrzostwa Świata 2021 w Egipcie.

Na sezon 2021/2022 przeniósł się do Polski, gdzie reprezentował barwy Handball Stali Mielec i choć mielczanie minionego sezonu nie mogą zaliczyć do udanych, to Smolikov był zdecydowanie jednym z najjaśniejszych punktów ich zespołu. W całym sezonie rzucił dla swojej byłej drużyny najwięcej (90) bramek i zanotował 103 asysty.

Postanowiłem przenieść się do Tarnowa na dwa sezony, ponieważ Unia gra dość szybką, dynamiczną piłkę ręczną, którą bardzo lubię.  Chciałbym wspiąć się z tarnowską drużyną jak najwyżej w tabeli PGNiG Superligi i mam nadzieję, że nam się to uda. – skomentował swoją decyzję Smolikov.

Smolikov ma 184 cm wzrostu i waży 90 kg. To, czym wyróżnia się na boisku to szybkość i dynamika oraz niestandardowe zagrywki, które potrafią zaskoczyć nawet najtrudniejszych rywali.

Bardzo zależało nam na pozyskaniu leworęcznego zawodnika, który poza siłą rzutu będzie cechował się dynamiką i kreatywnością. Smolikov w mieleckiej ekipie zdecydowanie wyróżniał się na tle zespołu i cieszę się, że teraz dołączy do naszej drużyny. Jestem przekonany, że jego umiejętności, a także niemałe już doświadczenie świetnie uzupełnią nasz zespół. – powiedział prezes Grupy Azoty Unii Tarnów, Krzysztof Mogielnicki.

Zawodnik podpisał kontrakt z nowym klubem, który obowiązywać będzie do końca sezonu 2023/2024. Życzymy samych sukcesów z nowym zespołem!