Na końcówkę sezonu do Grupy Azoty Unii Tarnów dołączy nowy zawodnik! Bramkę tarnowian wzmocni Valentyn Koshovy, Ukrainiec, który ostatnie sezony reprezentował barwy Azotów Puławy.

Grupy Azoty Unii Tarnów nie oszczędzają kontuzje. Kilka tygodni temu urazu, który wykluczył go z gry do końca obecnego sezonu doznał Patryk Małecki. W obliczu braków kadrowych oraz niesatysfakcjonujących wyników zarząd klubu podjął decyzję o transferze medycznym, który ma na celu wzmocnić drużynę na decydujące 3 ostatnie starcia.

Do drużyny dołączy Valentyn Koshovy – ukraiński bramkarz z bogatym doświadczenie. Koshovy urodził się w 1981 roku. Sportową karierę rozpoczynał w ZTR Zaporozhye. W 2005 roku przeniósł się do Puław, gdzie spędził kolejne 2 sezony. W sezonie 2008/2009 reprezentował barwy fińskiego Riihimäen Cocks. Kolejne 2 lata spędził na Białorusi jako zawodnik Dinamo Mińska.

W 2012 roku wrócił do Zaporoża i przez 4 sezony jako bramkarz Motoru regularnie występował w Lidze Mistrzów. Ostatecznie w 2016 roku ponownie został zawodnikiem Azotów Puławy, osiągając z drużyną kolejne sukcesy. Stawiał tam także pierwsze kroki w roli trenera bramkarzy.

Przed nami najważniejsze spotkania tego sezonu, a kilku zawodników wciąż zmaga się z kontuzjami. Liczę na to, że transfer medyczny Valentyna Koshova pozwoli wzmocnić naszą bramkę, a co za tym idzie dodać pewności siebie całej drużynie. Bardzo cenię tego zawodnika za jego umiejętności i jestem przekonany, że w tak ważnym dla nas momencie jego doświadczenie pomoże nam w walce o ważne punkty w końcówce sezonu – mówi prezes Grupy Azoty Unii Tarnów, Krzysztof Mogielnicki.

Koshovy ma 200 cm wzrostu i waży 90 kg. W barwach Grupy Azoty Unii Tarnów zadebiutuje najprawdopodobniej już podczas sobotniego starcia z MMTS-em Kwidzyn. Życzymy powodzenia!