Grupa Azoty Unia Tarnów na trzecim stopniu podium w Silesia Handball Cup!

W dniach 19-20 stycznia 2024 roku odbył się Silesia Handball Cup – Turniej o Puchar Prezesa Górnika Zabrze, stanowiący doskonałą okazję do rywalizacji i sprawdzenia formy przed nadchodzącym powrotem do rozgrywek ORLEN Superligi. W turnieju uczestniczyły silne drużyny, takie jak Górnik Zabrze, COROTOP Gwardia Opole, SKKP Handball Brno oraz Grupa Azoty Unia Tarnów.

Tarnowianie rozpoczęli turniej od emocjonującego pojedynku z COROTOP Gwardią Opole, który po zaciekłej walce zakończył się serią rzutów karnych, przynosząc niestety porażkę. Jednak w duchu determinacji i zaangażowania, ekipa Grupy Azoty Unii Tarnów stanęła do kolejnego wyzwania. W sobotę pokonując SKKP Handball Brno, „Jaskółki” ostatecznie uplasowały się na trzecim miejscu w turnieju.

W starciu finałowym Górnik Zabrze zwyciężył z COROTOP Gwardią Opole.

Punktacja:

Grupa Azoty Unia Tarnów – COROTOP Gwardia Opole 27:27 (2:4)

Unia: Wysocki, Małecki – Zdobylak 2, Wątroba, Sanek 1, Podsiadło 6, Bushkou 1, Smolikau 3, Słupski 2, Parovinchak 1, Kucharzyk, Adamski 2, Sikora 2, Mrozowicz 2, Tokarz 1, Małek 4
Kary: Kucharzyk, Adamski (x2), Małek

Gwardia: Lelek, Ałaj, Malcher – Sosna 6, Zawadzki 2, Widomski, Kawka 4, Monczka 1, Łangowski 1, Milewski, Jędryca 4, Jankowski 3, Stempin, Wandzel 3, Hryniewicz 1, Wojdan 2
Kary: Zawadzki, Kawka (x2), Stempin

Grupa Azoty Unia Tarnów – SKKP Handball Brno 28:22

Unia: Wysocki, Małecki – Zdobylak, Wątroba, Sanek 1, Podsiadło 3, Małek 1, Bushkou 2, Smolikau 3, Adamski 2, Słupski 3, Parovinchak 4, Kucharzyk 4, Sikora, Mrozowicz 2, Tokarz 3
Kary: Zdobylak, Wątroba, Smolikau

Brno: Pysko, Furman – Flajsar 1, Bosak 1, Kukulovski 1, Koleckar 1, Kocich, Corić 3, Sten 1, Zahradnicek 3, Toth, Krupa 2, Huska, Sustek 4, Vukicević 5
Kary:  Koleckar (x2), Stein

Klasyfikacja końcowa: