Porażka Unii w sparingowym starciu z Górnikiem Zabrze

Grupa Azoty Unia Tarnów podobnie, jak inne zespoły superligowe postanowiła wykorzystać przerwę związaną z Mistrzostwami Europy na mecze kontrolne. W piątek, 12 stycznia do Areny “Jaskółka” Tarnów zagościł zespół prowadzony przez byłego trenera tarnowian, Tomasza Strząbałe – Górnik Zabrze. Po pierwszej części rywalizacji to gospodarze zeszli do szatni z prowadzeniem, jednak w drugiej połowie to zabrzanie się rozpędzili i zwyciężyli 31:36.

Spotkanie od posiadania rozpoczęli zawodnicy z Tarnowa. Skuteczne interwencje między słupkami zaliczyli na wstępie goalkeeperzy obydwu drużyn. Pierwszą bramkę w meczu zdobył Konrad Wątroba. Szybko ze strony gości odpowiedział Sebastian Kaczor.

Swój rzut karny pewnie spożytkował Patryk Mauer. Prawdziwą bombę w ósmej minucie dla tarnowian trafił Paweł Podsiadło. Tego samego po stronie zabrzan dokonał Taras Minotskyi.

W 17. minucie goście prowadzili różnicą dwóch punktów 10:12. “Jaskółki” szybko odrobiły całą stratę i wyszły na jednobramkowe prowadzenie. Między słupkami w drużynie trenera Strząbały Piotra Wyszomirskiego zastąpił Kacper Ligarzewski.

W końcówce pierwszej części zespoły naprzemiennie wymieniały się ciosami. Gola z kontrataku trzykrotnie przy swoim nazwisku zapisał Michał Słupski. Pierwsze trzydzieści minut skończyło się wynikiem 22:18.

Po zmianie stron przyjezdni szybko stracili piłkę, ale w ekspresowym tempie odzyskał ją Paweł Krawczyk, który dopisał kolejny punkt dla swojej ekipy. Dobre interwencje notował Kacper Ligarzewski, a nie do zatrzymania był Taras Minotskyi.

Szansy na wyrównanie wyniku dla Górnika nie wykorzystał z kontrataku Dmytro Artemenko. O czas poprosił trener Tomasz Strząbała.  Na listę strzelców wpisał się Rennosuke Tokuda.

Na ławkę kar oddelegowany został Paweł Podsiadło. Dziesięć minut przed syreną końcową to Zabrze wyszło na prowadzenie 28:30. Zabrzanie z minuty na minutę powiększali swoją przewagę nad rywalami. Mecz zakończył się wynikiem 31:36.

UNIA: Wysocki, Małecki – Zdobylak, Wątroba 3, Sanek, Podsiadło 6, Małek, Bushkou 2, Smolikau 5, Adamski 3, Słupski 3, Parovinchak 2, Kucharzyk 2, Sikora, Mrozowicz 2, Tokarz 3

KARNE: 1/3

KARY: Kucharzyk, Tokarz, Podsiadło

GÓRNIK: Ligarzewski, Wyszomirski, Szczepanik 1 – Pinda 1, Tokuda 6, Bachko 1, Artemenko 4, Krawczyk 1, Mauer 5, Bogacz 2, Dutkowski 1, Minotskyi 8, Kaczor 3, Ilchenko 3, Wąsowski