W ramach 4. serii spotkań ORLEN Superligi Grupa Azoty Unia Tarnów podejmowała u siebie drużynę MMTS-u Kwidzyn. Tarnowianie od samego początku kontrolowali wynik spotkania. Z kolei goście byli cieniem samego siebie z poprzednich spotkań. Kolejny fenomenalny mecz “między słupkami” zaliczył Patryk Małecki! Ostatecznie Unia zwyciężyła z Kwidzynem 34:26.

Bramkę otwierającą wynik zdobył zawodnik gości – Filip Wawrzyniak. Na ławkę kar zszedł Ryszard Landzwojczak. W 5. minucie rzut karny wykorzystał zawodnik gospodarzy – Vladyslav Parovinchak [2:2]. Swoją “siódemkę” w jedenastej minucie wykorzystał także zawodnik MMTS-u – Mateusz Kosmala [5:5].

Dwie minuty później Michał Słupski wyprowadził Unię na dwubramkowe prowadzenie [7:5]. W sytuacji trzybramkowej przewagi tarnowian, o czas poprosił trener gości – Bartłomiej Jaszka [8:5]. Przez kolejną stratę zespołu z Kwidzyna, szansę na podwyższenie wyniku wykorzystał Michał Słupski [10:6].

Na listę strzelców po raz kolejny zapisał się Leon Łazarczyk [12:9]. Karę dwóch minut otrzymał zawodnik gospodarzy – Albert Sanek. Z czterobramkowego prowadzenia w 24. minucie przewaga tarnowian stopniała do zaledwie jednej bramki.

Trafienie kontaktowe dla Kwidzyna zdobył Patryk Grzenkowicz [12:11]. Trzy minuty przed zakończeniem pierwszej połowy na tablicy wyników widniał już remis [13:13]. Po 30. minutach gry to gospodarze zeszli do szatni z jednobramkowym prowadzeniem [15:14].

Drugą część od posiadania piłki rozpoczęli goście z Kwidzyna. Mimo dwóch bramek Michała Słupskiego i wyjścia tarnowian na dwubramkowe prowadzenie, kwidzynianie szybko odrobili straty i w 34. minucie to oni wygrywali [17:18].

Rzut karny dla gospodarzy wykorzystał Vladyslav Parovinchak, a na ławkę kar drugi raz w tym meczu oddelegowany został Ryszard Landzwojczak [18:18]. W 37. minucie Dzmitry Smolikau wyprowadził “Jaskółki” na dwubramkową przewagę [20:18]. Świetną dyspozycję „między słupkami” z pierwszej połowy utrzymywał Patryk Małecki. Kolejny rzut z siódmego metra wykorzystał dla gospodarzy Parovnichak [22:19].

Piętnaście minut przed końcem spotkania gola kontaktowego dla kwidzynian zdobył Leon Łazarczyk [22:21]. O czas poprosił trener Grupy Azoty Unii Tarnów – Marcin Janas. Mimo zmiany bramkarza na rzut karny, kolejne trafienie z siedmiu metrów na swoim koncie mógł zapisać Vladyslav Parovinchak [23:21].

Karę dwóch minut otrzymał Jakub Adamski. MMTS mimo gry w przewadze nie zdołał trafić bramki kontaktowej. To za sprawą skutecznej interwencji Patryka Małeckiego. O czas poprosił także Bartłomiej Jaszka [25:22]. Siódmy raz na listę strzelców zapisał się skrzydłowy Michał Słupski [27:23]. Fenomenalnie w bramce Patryk Małecki. Z minuty na minutę tarnowianie zwiększali swoje prowadzenie. W 55. minucie przewaga gospodarzy wynosiła już 7 bramek! [30:23]. “Jaskółki” w świetnym stylu pokonały gości z Kwidzyna 34:26. MVP tego spotkania został Patryk Małecki, bramkarz Unii Tarnów.

Unia: Małecki (47%), Wysocki – Wątroba, Sanek 2, Podsiadło 3, Mehdizadeh, Małek, Bushkou 1, Smolikau 10, Adamski 1, Słupski 7, Parovinchak 8, Kucharzyk 1, Sikora, Mrozowicz, Tokarz

Karne: 4/4

Kary: Albert Sanek (×2), Jakub Adamski

MMTS: Chruściel, Zakreta (28%), Matlęga – Grzenkowicz 4, Łazarczyk 6, Szcześniak, Kamyszek 2, Wawrzyniak 3, Welcz, Jarosz, Kosmala 2, Landzwojczak 1, Cherkashchenko 5, Chałupka 1, Jankowski 1, Lewczyk 1