Kolejny weekend piłką Ręczną w Tarnowie! Przed nami II Memoriał im. Franciszka Gąsiora.

Zbliża się druga edycja Memoriału Franciszka Gąsiora w piłce ręcznej kobiet i mężczyzn. W turnieju upamiętniającym wybitnego tarnowskiego sportowca i olimpijczyka wezmą udział najlepsze drużyny Mastersów z całej Polski, którzy w najbliższą sobotę rywalizować będą w Arenie Jaskółka. Wydarzenie zostało objęte Patronatem Honorowym Witolda Kozłowskiego – Marszałka Województwa Małopolskiego.

Franciszek Gąsior był jednym z najwybitniejszych sportowców pochodzących z Tarnowa. Urodził się w 1947 roku. W swojej karierze reprezentował barwy m.in. MSK Pałacu Młodzieży, Stali Mielec oraz Unii Tarnów. W latach 1969-1972 reprezentował również nasz kraj w rozgrywkach międzynarodowych, w tym na Igrzyskach Olimpijskich w Monachium. Po zakończeniu kariery sportowca podjął pracę jako nauczyciel oraz trener piłki ręcznej. Zmarł w sierpniu 2021.

Pierwszy turniej upamiętniający Jego osobę zorganizowany został rok temu w hali TOSiR przy ul. Krupniczej. I Memoriał im. Franciszka Gąsiora zgromadził 4 żeńskie i 5 męskich drużyn. W tym roku rywalizacja przeniesie się do Areny Jaskółka i będzie toczyć się pomiędzy 7 żeńskimi i 8 męskimi zespołami kategorii masters.

Wszystkie mecze odbędą się w sobotę 22 kwietnia. Drużyny męskie oraz damskie zostaną podzieleni na dwie grupy – A i B, w których rozegrają spotkania na zasadzie „każdy z każdym”. Mecze o miejsca 1-3 (kobiety) i 1-4 (mężczyźni) zostaną rozegrane pomiędzy zespołami, które fazę grupową ukończą na tej samej lokacie. Podział na grupy prezentuje się następująco:

Kobiety

Grupa A                                                              Grupa B

Tarnów Masters Team                                      Collected Team

MŻK Orlik Brzeg                                               Zgoda Ruda Śląska

Iron Mothers                                                      SPE Tychy

Ladies Bochnia

Mężczyźni

Grupa A                                                              Grupa B

Agadar Masters Tarnów                                     SPR Stal Zawadzkie

TSR Ostrawa                                                       Hutnik Kraków Masters

Handball old.Ustroń                                           Pogoń Zabrze Masters

Handball Masters Opole                                    RPA Bochnia

„Mecz Otwarcia” z udziałem ekip Tarnów Masters Team i MŻK Orlik Brzeg rozpocznie się o godzinie 8:00. Na godzinę 10:20 zaplanowane zostało oficjalne otwarcie turnieju, podczas którego uczczona zostanie pamięć Pana Franciszka Gąsiora oraz zaprezentowane zostaną zespoły biorące udział w zawodach. Mecze o miejsca 1-3 wśród drużyn żeńskich rozpoczną się o godzinie 15:30, natomiast wśród ekip męskich godzinę później, około 16:30. Szczegółowy terminarz znajdą Państwo poniżej.

W organizację turnieju upamiętniającego wybitnego tarnowskiego sportowca zaangażowało się wiele osób oraz przedsiębiorstw. Partnerem Głównym wydarzenia jest Województwo Małopolskie. Memoriał został objęty Patronatem Honorowym Witolda Kozłowskiego – Marszałka Województwa Małopolskiego. Partnerem medialnym II Memoriału im. Franciszka Gąsiora jest TVP3 Kraków

Podziękowania należą się również pozostałym przedsiębiorstwom i organizacjom, które dołożyły swoją cegiełkę do organizacji wydarzenia: Centrum Usług Społecznych w Tarnowie, Tarnowski Ośrodek Sportu i Rekreacji, Pałac Młodzieży Tarnów, Grupa Azoty Unia Tarnów, ZPRP, Przedsiębiorstwo Ubezpieczeniowe i Finansowe Agawa, Union Parts CNC, OSK Tarnów, FXG, Lidl, Technika Grzewcza Sanitarna Maciej Wieczorek, Decathlon, Brubeck, Hurtownia MEBI, ClinicSport, MB-Pol Pokrycia Dachowa, Wspólna Drukarnia, Agencja Ochrony Cerber, Piwiarnia Warka Tarnów, Piekarnia Kazibut, AGADAR Centrum Akumulatorów, Komenda Miejska Policji w Tarnowie, Browar Tarnowski, Efes Kebab, Al.Capone, Popiela Firma Budowlana, Polmark Tarnów, InterProf oraz Hurtownia MTM Galicja

Serdecznie zapraszamy już w najbliższą sobotę do Areny Jaskółka, w której od 8:00 aż do godziny 18:00 rywalizować będą ze sobą drużyny mastersów. Wstęp na II Memoriał im. Franciszka Gąsiora jest darmowy. Do zobaczenia!