Unia kończy przygodę z pucharem.

Po bardzo wyrównanej pierwszej i nieco słabszej drugiej połowie Grupa Azoty Unia Tarnów przegrywa z Gwardią Opole mecz 1/8 PGNiG Pucharu Polski i tym samym żegna się z rozgrywkami. Opolanie w ćwierćfinale spotkają się z Azotami Puławy.

Pierwsze trafienie meczu należało do Romana Chychykalo. W kolejnej akcji odpowiedział Sanek i mieliśmy 1:1. Gra od początku była bardzo twarda – już w 2. minucie karę dwuminutowego wykluczenia otrzymał Paweł Podsiadło.

Drużyny wymieniały się ciosami w kolejnych akcjach ale dzięki efektownym interwencjom Marka Bartosika w 10.minucie Unia wyszła na dwubramkowe prowadzenie. Gospodarze nie dali jednak odskoczyć rywalom i kilka chwil później wynik ponownie się wyrównał.

Od tego momentu wyrównana walka trwała w najlepsze – po 20 minutach gry na tablicy wyników wyświetlał się rezultat 10:10. Dopiero w 24. Minucie tym razem Gwardia zdołała wypracować sobie dwubramkowe prowadzenie, jednak podobnie jak kilkanaście minut wcześniej – w ciągu 2 minut ponownie wrócił remis 12:12. Niewiele zmieniło się już do końca pierwszej części spotkania, która zakończyła się wynikiem 13:14.

Druga połowa od samego początku wyglądała dokładnie tak samo, jak poprzednia. Zespoły toczyły wyrównaną i twardą w defensywie walkę. Świetnie spisywali się także bramkarze obu drużyn. Gospodarze mieli kilka szans na ponownie objęcie dwubrakowego prowadzenia, jednak nie potrafili ich wykorzystać.

Gdy do końca meczu pozostało 15 minut, wynik wynosił 18:18. Dopiero w 49. minucie Fabian Sosna oddał rzut, który dał opolanom prowadzenie 21:19. 2 minuty później podopieczni Rafała Kuptela mieli już najwyższą w tym meczu, trzybramkową przewagę i to oni byli zdecydowanie bliżej awansu do ćwierćfinału pucharowych rozgrywek.

Zawodnicy Unii robili wszystko, aby odwrócić losy spotkania. Popełniali jednak zbyt wiele błędów, które bezwzględnie wykorzystywali gospodarze. Końcówka meczu należała do ekipy Gwardii, która ostatecznie pokonała tarnowian 24:20  i zapewniła sobie awans do ćwierćfinału PGNiG Pucharu Polski

Gwardia Opole – Grupa Azoty Unia Tarnów  24:20 [13:14]

Unia: Małecki, Bartosik – Sanek 2, Podsiadło 2, Yoshida 4, Kowalik 2, Matsuura 1, Bushkou 1, Smolikau, Słupski, Wajda 1, Sikora, Mrozowicz 3, Zahirović 2, Małek, Kasahara

Gwardia: Ałaj, Lellek – Zubac 4, Sosna 2, Fabianowicz, Wojdan 1, Hryniewicz 2, Stempin, Jankowski 1, Kawka 2, Milewski 1, Scisłowicz, Kucharzyk 2, Chychykalo 8