Minimalna porażka Grupy Azoty Tarnów w pierwszym meczu sezonu

W swoim pierwszym meczu po powrocie do najwyższej klasy rozgrywkowej, piłkarze ręczni Grupy Azoty Tarnów minimalnie ulegli NMC Górnikowi Zabrze 22-23. Pierwsza połowa należała do gospodarzy, którzy wypracowali sobie przewagę pięciu trafień. Po zmianie stron tarnowianie zaczęli odrabianie strat i niewiele zabrakło, by zdołali dogonić rywali.

Śląski zespół prowadzony przez Marcina Lijewskiego od początku miał problemy z przełamaniem beniaminka Superligi. Zawodnikom obu klubów nie kleiły się akcje ofensywne, stąd bardzo niski wynik utrzymujący się przez premierowy kwadrans zawodów. Wśród szczypiornistów Grupy Azoty Tarnów skutecznością wyróżniał się prawoskrzydłowy Łukasz Kużdeba. Górnik przyspieszył tempo między 15 a 30 minutą. To wówczas wypracował sobie pięć bramek przewagi i na przerwę schodził prowadząc 14-9.

Druga odsłona toczyła się po dyktando przyjezdnych. Piłka coraz częściej trafiała do siatki Trójkolorowych, którzy z kolei nie mogli sobie poradzić z rewelacyjnie broniącym Patrykiem Małeckim. Tarnowianie zmniejszali dystans głównie za sprawą rzutów Jakuba Kowalika oraz Łukasza Nowaka. Formą nie błyszczał Iso Sluijters, który przez cały mecz tylko dwa razy wzbogacił konto swojej ekipy, a dodatkowo w końcowej części rywalizacji złapał karę 2 minut, dając gościom impuls do kolejnych ataków. Po udanych próbach Paulo Grozdka i Kacpra Lazarowicza gospodarze prowadzili już tylko 21-19.Górnik znalazł się w sporych opałach, jednak zdobyta przed przerwą przewaga, okazała się być wystarczającą do obronienia dwóch ligowych punktów. Beniaminek mimo że przegrał, walczył jak równy z równym przeciwko zespołowi zgłaszającemu aspiracje medalowe.

W drugiej serii spotkań podopieczni Marcina Markuszewskiego zaprezentują się przed własną publicznością przeciwko Zagłębiu Lubin. Start meczu w sobotę 7 września o godz. 18.00 na hali tarnowskiej PWSZ. Miedziowi zaczęli sezon od wyjazdowej porażki z MMTS-em Kwidzyn 23-28.

NMC Górnik Zabrze – Grupa Azoty Tarnów 23-22 (14-9)

NMC Górnik: Galia, Skrzyniarz – Bondzior 4, Daćko 3, Bis, Tomczak 4, Sićko 4, Łyżwa, Sluijters 2, Czuwara 1, Buszkow 3, Gogola, Kondriatiuk 2, Adamuszek. Trener: Marcin Lijewski
Kary: 6 minut (Bis, Sluijters, Adamuszek)

Grupa Azoty Tarnów: Małecki – Pedryc 1, Tarcijonas 3, Sanek, Kowalik 5, Nowak 6, Grzesik, Grozdek 1, Dadej 1, Misiewicz, Jewuła, Lazarowicz 1, Kużdeba 4, Wajda, Wojdan. Trener: Marcin Markuszewski