Zacięta walka do ostatnich sekund: Chrobry pokonuje Grupę Azoty Unię Tarnów

W sobotę, 17 lutego, Grupa Azoty Unia Tarnów rozegrała wyjazdowy mecz 21. serii ORLEN Superligi z KGHM Chrobrym Głogów. Pomimo nieudanego początku, druga połowa odmieniła losy spotkania, prowadząc do pasjonującej rywalizacji, której rezultat wyłonił się dopiero w ostatnich sekundach meczu. Finalnie to głogowianie triumfowali z wynikiem 30:29.

Jakub Orpik otworzył wynik, zdobywając pierwszą bramkę. Anton Dereviankin dwukrotnie zatrzymał Jakuba Sikorę. Defensywa Chrobrego utrudniała tarnowianom zdobywanie bramek. Tomasz Kosznik pewnie wykorzystał rzut karny. Wojciech Dadej zwiększył prowadzenie głogowian (7:2). Trener Marcin Janas poprosił o przerwę.

Jakub Adamski i Paweł Podsiadło również wpisali się na listę strzelców. Jakub Tokarz zaraz po wejściu na boisko, błyskawicznie zdobył swego pierwszego gola. Tomasz Kosznik przegrał pojedynek z Patrykiem Małeckim na linii rzutów karnych. Vitalij Nat wziął przerwę dla swojego zespołu. Paweł Podsiadło ponownie skutecznie wykorzystał rzut karny dla Unii. Obie drużyny grały w osłabieniu, a Dzmitry Smolikau zdobył trafeinie kontaktowe. Paweł Paterek przerwał chwilowy impas głogowian. Pierwsza połowa zakończyła się wynikiem 19:17.

Po zmianie stron Unia szybko odrobiła straty i doprowadziła do remisu 19:19. W kolejnych minutach obydwa zespoły zaliczały straty, a także niecelne rzuty. W 37. minucie to Chrobry wrócił na prowadzenie 23:21. Bramkę kontaktową z rzutu karnego zdobył dla tarnowian Paweł Podsiadło. Na dwie minuty odesłany został Jakub Orpik, co spowodowało grę w osłabieniu jego zespołu.

Kwadrans przed syreną końcową goście ponownie wyszli na jednobramkowe prowadzenie. O czas w tej sytuacji poprosił trener Chrobrego. Do wyrównania doprowadził Paweł Paterek. Kolejne akcje były niezwykle pasjonujące, a drużyny naprzemiennie wymieniały się ciosami. Końcowo to gospodarze wygrali zaledwie jedną bramką 30:29.

MVP spotkania został Paweł Paterek.

KGHM CHROBRY GŁOGÓW – GRUPA AZOTY UNIA TARNÓW 30:29 (19:17)

Chrobry: Stachera (9%), Dereviankin (35%) – Grabowski, Strelnikov, Wrona 1, Kosznik 1, Orpik 5, Jamioł 2, Dadej 6, Matuszak 2, Styrcz 1, Paterek 8, Hajnos 2, Skiba 2

Kary: Dadej, Skiba, Orpik (x2), Strelnikov

Karne: 2/4