W tym roku w ramach akcji Szlachetnej Paczki Grupa Azoty Unia Tarnów pomoże Pani Karolinie oraz jej dwóm synom – Michałowi i Erykowi. Zachęcamy wszystkich do udziału i pomocy razem z naszym zespołem w tym jakże szczytnym celu! Poniżej przedstawiamy Państwu dokładną historię wybranej przez nas Rodziny z Tarnowa.

Historia Rodziny

Od ośmiu lat pani Karolina samotnie wychowuje dwóch synów. Michał jest niepełnosprawny intelektualnie, Eryk ma padaczkę. Dopóki żył jej partner było jej lżej. Kobieta nie ma możliwości podjęcia pracy ze względu na opiekę nad chłopcami. Mężczyzna nie tylko pomagał finansowo, ale przede wszystkim wspierał ją duchowo. Razem łatwiej im było mierzyć się z trudami dnia codziennego. Dziś wszystkie obowiązki spoczywają na jej ramionach. Stara się jednak nie narzekać, ale każdorazowo znajdywać wyjście z danej sytuacji. Nie zawsze jest to łatwe. Miesięczny dochód Rodziny to 2800zł. Koszty utrzymania opiewają na niemal 1280zł. Po ich odliczeniu pozostaje im 500zł na osobę.

Codzienność Rodziny

Każdy dzień pani Karoliny jest bardzo intensywny. Po śmierci partnera kobieta sama wychowuje synów. Chłopcy chorują od urodzenia i wymagają częstych wizyt u specjalistów. Pani Karolina wie, że nie może się poddawać. Każdego dnia podejmuje wysiłek robiąc dla chłopców wszystko co jest w stanie. Ich zdrowie i szczęście jest dla niej najważniejsze. Kobieta nie ma w zasadzie czasu dla siebie, jednak gdy go znajdzie to lubi odpoczywać czytając książki. Pomaga jej to na chwilkę oderwać się od rzeczywistości. Kobieta cieszy się każdym dniem. Robi wszystko aby chłopcy byli jak najbardziej samodzielni. Pomimo wielu wyzwań, nie wyobraża sobie życia bez nich. Pani Karolina chciałaby, aby chłopcy byli w życiu szczęśliwi. Robi też wszystko aby byli jak najbardziej samodzielni. Uczy ich podstawowych rzeczy dnia codziennego. Dzięki jej ogromnemu sercu wiele udało się jej już wypracować.

Trzy kluczowe potrzeby Rodziny

1. Żywność długoterminowa – przy szalejących cenach żywności rodzina nie może sobie pozwolić na wiele rzeczy. Jej zakup byłby dla rodziny dużym oddechem (herbata, kawa, ryż, płatki śniadaniowe, mąka, konserwy mięsne, cukier, olej, dżem, mleko, makaron).

2. Środki czystości – ceny środków czystości są bardzo wysokie. Ze skromnego budżetu rodzinie ciężko jest wygospodarować na nie pieniądze (mydło/żel myjący, proszek do prania, płyny czyszczące: do mycia podłóg, do sprzątania łazienki, odtłuszczcacz do sprzątania kuchni, szampon, płyn do mycia naczyń)

3. Odzież – nowa odzież jest Rodzinie potrzebna. Chłopcy szybko rosną i odzież potrzebna jest im na bieżąco.

Karolina: Kurtka (Zimowe) Rozmiar: XXL, Uwagi: Ciemna kurtka z kapturem.

Karolina: Dres (Zimowe) Rozmiar: XXL, Uwagi: Bawełniany, ciemny dres z bluzą zasuwaną na zamek.

Michał: Dres (Zimowe) Rozmiar: 164 cm, Uwagi: Bawełniany dres w kolorze ciemnym z bluzą zasuwaną na zamek.

Michał: Kurtka (Zimowe) Rozmiar: 170 cm, Uwagi: Ciemna kurtka z kapturem.

Eryk: Dres (Zimowe) Rozmiar: M, Uwagi: Bawełniany, ciemny dres z bluzą z kapturem. Rozmiarówka męska.

Eryk: Kurtka (Zimowe) Rozmiar: M, Uwagi: Ciemna kurtka z kapturem.

Ponadto:

– wyposażenie mieszkania – 3 kołdry o wymiarach 140/200cm, 3 poduszki o wymiarach 70/80cm, 3 zestawy jasnych bawełnianych poszew i poszewek o wymiarach 140/200cm i 70/80cm. Zestaw ręczników kąpielowych o wymiarach 70/140 i 30/50cm.

– materiały szkolne – zeszyty, bloki, kredki, farbki, papier kolorowy, przybory do pisania. – brakujące sprzęty gospodarstwa domowego – Meble – biurko 120 x 54 x 77 cm. Kuchenka elektryczna na butlę gazową (z piekarnikiem) o wymiarach 50x60x85cm.

– inne potrzeby materialne – OPAŁ – węgiel (Rodzina potrzebuje opału na zimę, aby ogrzać mieszkanie).

SZCZEGÓLNE UPOMINKI:

Karolina: Bon do Rossmanna lub zestaw kosmetyków

Eryk: Zestaw klocków Lego

Michał: Figurki dinozaurów

W zbiórce zorganizowanej przez Grupę Azoty Unię Tarnów możesz pomóc poprzez dostarczenie potrzebnych rzeczy do kasy biletowej w Arenie „Jaskółka” Tarnów w trakcie nadchodzących meczów ligowych:

3 grudnia – mecz z KS AZOTAMI-Puławy (początek o 15:00)

13 grudnia – mecz z COROTOP Gwardią Opole (początek o 18:00)

Zachęcamy do wspólnej pomocy dla Pani Karoliny oraz jest dwójki synów. Wierzymy, że nasze działania choć odrobinę zmienią ich świat i wywołają uśmiechy na twarzach. Nie bądź obojętny i pomóż!

Historia wybranej przez nas Rodziny: Wybór Rodziny – opis Rodziny – Szlachetna Paczka

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących zbiórki jesteśmy do Państwa dyspozycji:

e-mail: [email protected]

Możliwość kontaktu również przez wiadomość prywatną na naszych kanałach społecznościowych.