Twierdza Tarnów! Pokonujemy spadkowicza PGNiG Superligi!

Drugie w tym sezonie zwycięstwo odnieśli pierwszoligowi piłkarze ręczni SPR PWSZ Tarnów. W spotkaniu rozegranym w sobotę w hali Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Tarnowie, podopieczni trenera Ryszarda Tabora pokonali 31-27 (17-14), grającą w poprzednim sezonie w PGNiG Superlidze, „siódemkę” KPR Legionowo.

W pierwszych fragmentach meczu oba zespoły zdobywały bramki na przemian. Po trzech z rzędu trafieniach gości, w 10 min na tablicy pojawił się jednak wynik 3-5. Chwilę później tarnowianie wykorzystali okres gry w przewadze i w 12 min po golach Jakuba Kowalika oraz Marcina Wajdy doprowadzili do remisu 6-6. W 13 min trafił natomiast Kamil Drobiecki i było 7-6. Po akcjach Marcina Wajdy i Łukasza Nowaka, w 17 min tarnowianie po raz pierwszy wyszli na dwubramkowe prowadzenie (10-8), ale pięć minut później po dwóch akcjach Damiana Sulińskiego było 11-11. O wyniku pierwszej połowy zadecydowały kolejne trzy minuty, w których gospodarze rzucili cztery bramki, tracąc tylko jedną i w 25 min po dwóch z rzędu trafieniach Jakuba Kowalika wygrywali 15-12.

Po wznowieniu gry po przerwie dwie pierwsze bramki zdobyli szczypiorniści z Legionowa (17-16 w 32 min), w 35 min po rzutach Łukasza Nowaka i Damiana Misiewicza było jednak 19-16. Potem historia powtórzyła się – w 36 min notowano wynik 19-17, w 39 min SPR PWSZ prowadził 21-18. W 42 min po dwóch trafieniach Oskara Niedziółki, goście ponownie zbliżyli się na dystans jednej tylko bramki (22-21). W 47 min Michał Chodara doprowadził jednak do wyniku 25-21, a cztery minuty później po trafieniu Kacpra Lazarowicza na tablicy pojawił się rezultat 27-22. Kolejne dwa trafienia młodego lewoskrzydłowego spowodowały, że w 54 min przewaga „siódemki” z Tarnowa wzrosła do sześciu bramek (29-23). W odpowiedzi trzy razy trafili wprawdzie rywale, ale gospodarze nie dali już odebrać sobie kompletu punktów. Najlepszymi zawodnikami w swoich zespołach uznani zostali Michał Chodara oraz Michał Prątnicki.

SPR PWSZ: Dawid Ciochoń, Grzegorz Barnaś – Łukasz Nowak 5, Marcin Wajda 5, Michał Chodara 4, Daniel Dutka 4, Kacper Lazarowicz 4, Jakub Kowalik 3, Damian Misiewicz 2, Albert Sanek 2, Kamil Drobiecki 1, Bartosz Niemiec 1, Krzysztof Mogielnicki.

źródło: www.tarnow.pl