Nowa rola dla Marcina Janasa!

Marcin Janas w kolejnym ligowym sezonie zastąpi Tomasza Strząbałę i zadebiutuje w roli pierwszego trenera Grupy Azoty Unii Tarnów. Tarnowianin od 2020 roku pracował z drużyną jako drugi trener. Teraz, już jako główny szkoleniowiec, z klubem związał się nowym, dwuletnim kontraktem.

Już od jakiegoś czasu pewne było, że tarnowską drużynę zmiany czekają także na pozycji pierwszego trenera. Tomasz Strząbała zdecydował się na nowe wyzwania i podjął decyzję o zakończeniu współpracy z Grupą Azoty Unią Tarnów. Pojawiła się zatem potrzeba znalezienia trenera, który z powodzeniem go zastąpi. Wybór wydawał się oczywisty – Zarząd klubu postanowił tę rolę powierzyć komuś, kto na tarnowskiej piłce ręcznej zna się najlepiej i zdążył już nabrać niezwykle ważnego w tym przypadku doświadczenia.

Pochodzący z rodziny ze sportowymi tradycjami Marcin Janas z piłką ręczną związany jest od pierwszych lat swojego życia. Swoją przygodę z tą dyscypliną jako zawodnik rozpoczął w MKS Pałacu Młodzieży Tarnów. Jako nastolatek przeniósł się do gdańskiej Szkoły Mistrzostwa Sportowego. Na północy kraju spędził łącznie 8 lat, a w 2011 roku powrócił w rodzinne strony, by reprezentować barwy najpierw tarnowskiego klubu, a następnie MOSiR-u Bochnia.

W ówczesnym Controll Process Tarnów i MOSiR Bochnia Marcin Janas Stawiał także swoje pierwsze kroki jako trener. Rozpoczął również współpracę z MKS Pałacem Młodzieży, w którym z powodzeniem trenował drużyny młodzieżowe. W 2020 roku, już po zakończeniu swojej kariery jako zawodnik, przyjął propozycję pracy jako drugi trener w superligowej drużynie Grupy Azoty Unii Tarnów.

Przez 2 lata Marcin Janas asystował Patrikowi Liljestrandowi, równolegle prowadząc drugoligowe rezerwy Grupy Azoty Unii Tarnów oraz juniorów MKS Pałacu Młodzieży, którzy w tym czasie osiągnęli duże sukcesy na arenie ogólnopolskiej – dwukrotnie awansowali do Final Four Mistrzostw Polski Juniorów, a w 2022 roku w tych rozgrywkach zdobyli srebrny medal. W sezonie 2022/2023 stanowił wsparcie dla Tomasza Strząbały i jednocześnie wciąż uczył się i nabierał trenerskiego doświadczenia.

Teraz przed Marcinem Janasem kolejne wyzwanie – w sezonie 2023/2024 poprowadzi Unię już jako pierwszy trener. Marcin – życzymy Ci powodzenia w nowej roli, wytrwałości w realizacji każdego założonego celu oraz aby Grupa Azoty Unia Tarnów była wspaniałym początkiem rozpoczynającej się trenerskiej kariery!