Unia zwycięzcą I Memoriału im. Janusza Terleckiego!

Zakończyliśmy 2. dzień turnieju upamiętniającego tarnowskiego działacza piłki ręcznej oraz wieloletniego prezesa Grupy Azoty Unii Tarnów, Janusza Terleckiego. Sobotnie mecze wyłoniły zdobywcę 3. miejsca, które wywalczył zespół SKKP Handball Brno oraz zwycięzcę, którym okazał się gospodarz wydarzenia, tarnowska Unia.

Mecz o 3. miejsce

SKKP Handball Brno – HK Kosice

Drugi dzień turnieju rozpoczął się od meczu o 3. miejsce, w którym naprzeciwko siebie stanęły zespoły SKKP Brno i HK Koscie. Początek meczu był dość spokojny i wyrównany – po 4 minutach gry tablica wyników wyświetlała remis 2:2. Żaden z zespołów nie narzucał wysokiego tempa, a zawodnicy spokojnie przeprowadzali atak pozycyjny.

W 7 minucie ekipa z Brna zdołała wyjść na dwubramkowe prowadzenie, ale kilka minut później to ich rywale prowadzili 6:7. Wymiana cios-za-cios trwała aż do 23 minuty, w której po kontrataku wykończonym przez Filipa Jaszaja zespół z Koszyc po długich staraniach wypracował sobie dwubramkową przewagę [13:15].

Na 4 minuty przed końcem pierwszej połowy słowacka drużyna powiększyła swoje prowadzenie do 3 bramek różnicy, a chwilę później za sprawą rzutu bramkarza przez całe boisko prowadzili już 14:18. Ostatecznie po 30 minutach gry zespoły udały się do szatni z wynikiem 16:19.

Po zmianie stron drużynie z Brna udało się odzyskać kontakt [18:19], ale ekipa HK Kosice zdołała zatrzymać rozpędzonych rywali i w 37. minucie ponownie prowadziła różnicą 4 trafień. Mimo usilnych starań zespół z Czech nie był w stanie ponownie zmniejszyć strat. Na 15 minut przed końcem meczu HK Kosice wciąż prowadziły [22:25].

Od tego momentu drużyna ze Słowacji jednak wyraźnie osłabła, co bez zawahania wykorzystało SKKP Handball Brno. W 51. Minucie udało im się doprowadzić do wyrównania, a wciągu kolejnych minut przejąć i sukcesywnie powiększać prowadzenie. Końcówka meczu również zdecydowanie należała do czeskiego zespołu, który ostatecznie zwyciężył z HK Kosice różnicą 3 bramek [33:30]

SKKP Handball Brno – HK Kosice 33:30 [16:19]

SKKP Handball Brno: Grulich, Ilic – Ratkovsky 4, Zivanov 2, Flajsar 3, Erbes, Kukulovsky 4, Janda 1, Sekulic 6, Koleckar, Stein 3, Zahradnicek 5, Bosak 5

HK Kosice: Shejbal 1, Klucar – Hruscak 8, Takac, Melich, Balaz 5, Popcak, Chudik, Loch 7, Jaszaj 1, Baksi 1, Maguska 1, Stranovsky 1, Guzy 5

Finał

Grupa Azoty Unia Tarnów – HCB Karvina

Początek spotkania należał do drużyny gości, która po 5 minutach gry prowadziła 1:3. Trener Tomasz Strząbała bez chwili zawahania poprosił o czas dla swoich zawodników, aby przekazać kilka cennych wskazówek i zmotywować ich do walki.

Udało się – po upływie 10 minuty na tablicy wyników widniał remis 3:3. W 15. minucie po trafieniu Matsuury z 7. metra tarnowianie wyszli na jednobramkowe prowadzenie, a minutę później po kolejnym rzucie karnym było już 7:5. Drużyna przyjezdnych nie pozwoliła jednak Unii na zwiększenie prowadzenia i w 20. minucie ponownie mieliśmy remis [7:7].

Gospodarze w tym momencie wrzucili wyższy bieg i na 5 minut przed zakończeniem pierwszej połowy ponownie prowadzili – tym razem różnicą 3 bramek [11:8]. Goście nie składali jednak broni i na 3 sekundy przed syreną kończącą pierwszą połowę Dominik Solak rzutem do pustej bramki przez całe boisko po raz kolejny doprowadził do remisu [13:13]. O zwycięzcy turnieju miała zadecydować druga odsłona meczu.

Po powrocie na parkiet dobra passa gości trwała w najlepsze – udało im się przejąć prowadzenie [13:16 w 35. minucie]. Przełamanie dla gospodarzy dała dopiero bramka na 14:16 autorstwa Pawła Podsiadło.  4 minuty później zespół z Czech prowadził już jednak 14:19 i to właśnie on był bliżej zwycięstwa w meczu o 1. miejsce turnieju, ale niespełna 14 minut przez zakończeniem spotkania Unia traciła do rywala już tylko 2 bramki i możliwy był jeszcze każdy scenariusz.

Gdy w 48. minucie Podsiadło oddał celny rzut z 7. metra Jaskółki odzyskały kontakt, a chwilę później Minotskyi doprowadził do remisu 21:21. Ostatnie 10 minut spotkania zapowiadało się niezwykle emocjonująco. 5 minut przed ostatnim gwizdkiem na tablicy wyników wciąż widniał remis 23:23, a zespoły prowadziły bardzo zaciętą walkę, która nie wskazywała na towarzyski charakter spotkania.

Gdy rozpoczęła się ostania minuta gry HCB Karvina prowadziła 1 trafieniem [25:26]. Do siatki trafił Minotskyi, a na zegarze pozostało 17 sekund. O czas w celu ustalenia ostatniej akcji meczu poprosił trener drużyny gości. Żaden z zespołów nie zdołał jednak przechylić szali zwycięstwa na swoją korzyść, a o tym, kto zdobędzie 1. miejsce w turnieju miał zadecydować konkurs rzutów karnych.

W rzutach karnych lepsi okazali się gospodarze [5:4] i to oni mogli cieszyć się ze zwycięstwa w I Memoriale im. Janusza Terleckiego.

Grupa Azoty Unia Tarnów – HCB Karvina 26:26 k.5:4 [13:13]

Grupa Azoty Unia Tarnów: Małecki, Bartosik – Sanek 1, Podsiadło 5, Yoshida 2, Matsuura 5, Bushkou, Wajda 2, Sikora 1, Minotskyi 7, Mrozowicz 1, Zahirović 2, Kasahara

HCB Karvina: Mokros, Brychlec – Ruza 2, Patzel 2, Fulnek 3, Uzek 2, Harabis 6, Solak 6, Skalicky 3, Nantl 2, Ptacnik, Franc

Nagroda dla najlepszego bramkarza turnieju powędrowała w ręce Patryka Małeckiego. Najlepszym strzelcem z 14 bramkami na koncie okazał się zawodnik HCB Karvina, Denis Harabis . Najlepszym zawodnikiem turnieju został wybrany Shuichi Yoshida.

Dziękujemy wszystkim Kibicom, którzy wspierali naszą drużynę głośnym dopingiem z trybun. Liczymy na to, że Memoriał im. Janusza Terleckiego stanie się wydarzeniem cyklicznym i wspólnie stworzymy piękną tradycję. Serdecznie zapraszamy także na kolejny mecz Grupy Azoty Unii Tarnów – w III rundzie eliminacyjnej rozgrywek PGNiG Pucharu Polski tarnowianie przed własną publicznością zmierzą się z ARGED KPR Ostrovia Ostrów Wielkopolski. Mecz zaplanowany został na czwartek 26 stycznia o godzinie 19:00. Do zobaczenia!