Już w najbliższą środę zawodnicy Grupy Azoty Unii Tarnów rozegrają pierwszy mecz w sezonie 2022/2023 w ramach rozgrywek PGNiG Pucharu Polski. Jaskółki w spotkaniu II rundy eliminacji na wyjeździe zmierzą się z zespołem SMS ZPRP I Kielce.

Rozgrywki PGNiG Pucharu Polski wystartowały! W I rundzie eliminacji rozegrane zostało 6 meczów, które dały awans do kolejnego etapu 6 zespołom. Poza nimi, w II rundzie udział wezmą również 2 zespoły, które uzyskały wolny los oraz 7 drużyn PGNiG Superligi, które w sezonie 2021/2022 uplasowały się na miejscach VII – XIII, a także ubiegłoroczny zwycięzca Ligi Centralnej.

Rywalem tarnowskiej Unii w II rundzie eliminacji PGNiG Pucharu Polski będzie kielecki SMS ZPRP I, który swoje mecze w sezonie 2022/2023 rozgrywa w I Lidze w gr. D. Aktualnie po 5 rozegranych spotkaniach, plasuje się na 6. pozycji w tabeli. Kielczanie w poprzedniej rundzie eliminacji do pucharowych rozgrywek pewnie pokonali Grot Blachy Pruszyński Anilanę Łódź i bez większych problemów zapewnili sobie udział w kolejnym etapie.

W zbliżającym się spotkaniu II rundy eliminacji zdecydowanym faworytem będą tarnowianie. Jaskółki są w świetnej formie, a drużyna z Kielc będzie musiała mocno się postawić, aby pokonać superligowy zespół. Podopieczni Tomasza Strząbały z pewnością nie zlekceważą jednak przeciwnika z niższej klasy rozgrywkowej i zachowają koncentrację, aby dać swoim kibicom radość z awansu do kolejnego etapu PGNiG Pucharu Polski.

Przypomnijmy, że w ubiegłym sezonie tarnowska Unia zakończyła przygodę z PGNiG Pucharem Polski na etapie ćwierćfinału, w którym musiała uznać wyższość przyszłego zdobywcy trofeum, SPR Orlen Wisły Płock. Jak będzie tym razem? Przekonamy się już wkrótce! Mecz z SMS ZPRP I Kielce zaplanowany został na środę 16 listopada na godzinę 19:00. Serdecznie zapraszamy do sprawdzania mediów społecznościowych Unii, w których będą pojawiać się informacje na temat tego spotkania.