Już w najbliższą niedzielę Grupa Azoty Unia Tarnów rozegra pierwsze w sezonie 2022/2023 ligowe spotkanie przed własną publicznością – w meczu 3. serii stoczy zmierzy się z zespołem Wicemistrzów Polski, Orlen Wisłą Płock.

Nadchodzi dzień, na który sympatycy tarnowskiej piłki ręcznej długo czekali… Grupa Azoty Unia Tarnów rozegra pierwszy ligowy mecz w nowym sezonie we własnej hali! Jaskółki na debiut przed własną publicznością w sezonie 2022/2023 musiały poczekać najdłużej – pierwsze dwie serie zgodnie z terminarzem PGNiG Superligi tarnowianie rozgrywali na wyjeździe. Pierwsze spotkanie w Arenie Jaskółka dla podopiecznych trenera Tomasza Strząbały nie będzie jednak proste – gospodarze podejmą Wicemistrzów Polski i zdobywców PGNiG Pucharu Polski, w obecnym sezonie występującą w EHF Lidze Mistrzów Orlen Wisłę Płock.

Choć rywal w niedzielnym spotkaniu należy do najtrudniejszych w całym zestawieniu, to nie znaczy, że nie możemy liczyć na interesujący pojedynek i walkę. Spragnieni występów we własnej hali zawodnicy Unii zmotywowani dopingiem tarnowskich kibiców z pewnością dadzą z siebie wszystko. Mecz z przeciwnikiem tak wysokiej klasy będzie także idealną okazją dla mniej doświadczonych graczy na nabranie pewności siebie, co na pewno zaprocentuje w przyszłości.

O punkty będzie jednak bardzo trudno. Podopieczni Xaviego Sabate mają za sobą 2 udane ligowe występy [zwycięstwa 24:36 w Głogowie oraz 34:25 we własnej hali z Górnikiem Zabrze] oraz wygraną w inauguracyjnym spotkaniu w Lidze Mistrzów – „Nafciarze” pokonali FC Porto 27:23. W Tarnowie również wystąpią w roli zdecydowanego faworyta.

Spotkanie z Płockiem jak dla nas spotkaniem, jak każde inne. Wiemy, że po meczu w Zabrzu musimy spiąć się jeszcze bardziej – rywal jest tak samo trudny, jeśli nie trudniejszy, ale mam nadzieję, że my jako drużyna damy z siebie wszystko. – powiedział Jakub Sikora, skrzydłowy Grupy Azoty Unii Tarnów.

Warto dodać, że w niedzielę na boisku spotka się aż 4 obywateli z Kraju Kwitnącej Wiśni! Wisła Płock poszła w ślady Unii i przed startem obecnego sezonu pozyskała młodego Japończyka, Kosuke Yasuhirę, który jako pierwszy ze swoich rodaków rozpocznie swoją przygodę z PGNiG Superligą w innym klubie, niż tarnowski.

Serdecznie zapraszamy wszystkich do Areny Jaskółka w niedzielę 18 września na godzinę 17:00. Bilety na to spotkanie można nabyć na stronie internetowej klubu lub bezpośrednio przed meczem w kasie biletowej, która otwarta będzie od godziny 16:00a. Osoby, które nie będą w stanie pojawić się tego dnia w hali zachęcamy do śledzenia transmisji na żywo w serwisie Emocje.TV. Do zobaczenia!