FINAŁ PGNIG PUCHARU POLSKI W ARENIE JASKÓŁKA!

Decyzją Związku Piłki Ręcznej w Polsce finał rozgrywek PGNiG Pucharu Polski odbędzie się w tarnowskiej Arenie Jaskółka. Mecz zostanie rozegrany w pierwszy weekend czerwca.

Tegoroczny finał PGNiG Pucharu Polski będzie już 56. finałem tych rozgrywek. Gospodarzem Turnieju Finałowego w tym roku będzie Arena Jaskółka w Tarnowie – jeden z najnowocześniejszych obiektów tego typu w Polsce, mogący pomieścić blisko 4500 widzów. Na co dzień w Arenie Jaskółka swoje mecze rozgrywają piłkarze ręczni Grupy Azoty Unii Tarnów.

– Z wielką satysfakcją obserwujemy dynamiczny w ostatnich latach rozwój piłki ręcznej w Tarnowie. Dowodem na to jest ubiegłoroczny udział w finale tych rozgrywek Grupy Azoty Unii Tarnów, a także wywalczony kilkanaście dni temu srebrny medal Mistrzostw Polski Juniorów przez MKS Pałac Młodzieży Tarnów. Jest tu znakomita publiczność, która ostatni raz Mazurka Dąbrowskiego odśpiewała dwa lata temu podczas 4 Nations Cup. Czas, żeby ponownie zabrzmiał w tarnowskiej hali – mówi Prezes Związku Piłki Ręcznej w Polsce, Henryk Szczepański.

Zadowolony z organizacji finału PGNiG Pucharu Polski jest również prezes Grupy Azoty Unii Tarnów, Krzysztof Mogielnicki:

-Przede wszystkim jesteśmy dumni, że Związek Piłki Ręcznej w Polsce tegoroczny finał powierzył nam. Dla nas to jasny sygnał, że codzienna praca na rzecz piłki ręcznej klubowej jest wysoko oceniana i zyskuje uznanie w środowisku. Nie mam wątpliwości, że Arena Jaskółka to obiekt sportowy na miarę finału PGNiG Pucharu Polski. Dołożymy wszelkich starań, żeby ten mecz był wielkim świętem polskiej piłki ręcznej.

Finał PGNiG Pucharu Polski odbędzie się 4 lub 5 czerwca 2022 roku. Jego uczestników wyłonią zaplanowane na kwiecień półfinały: Łomża Vive Kielce – Energa MKS Kalisz oraz Orlen Wisła Płock – Azoty Puławy. Obrońcą tytułu są kielczanie, którzy rok temu zwyciężyli w finale rozgrywek z Grupą Azoty Unią Tarnów, triumfując w nich po raz siedemnasty.