Ćwierćfinał dla Unii!

Grupa Azoty Unia Tarnów pokonała na wyjedźcie drużynę Budnex Stal Gorzów i zapewniła sobie awans do ćwierćfinału tegorocznej edycji PGNiG Pucharu Polski. Superligowiec nie dał szans rywalom z Ligi Centralnej i mecz zakończył się wynikiem 26:35.

Dobrze rozpoczęła drużyna gości – bramki skrzydłowych, Aleksanda Bushkowa i Łukasza Kużdeby, dały tarnowianom prowadzenie 0:2 w 3. minucie. Na kolejne trafienie musieliśmy jednak czekać kolejne 4 minuty, tym razem należało ono jednak do zawodnika drużyny gospodarzy, Bartosza Starzyńskiego.

Po 10 minutach mieliśmy skromny remis [3:3]. Zespoły walczyły jak równy z równym i na tym etapie gry ciężko było wskazać faworyta. Przez kolejne minuty gorzowska Stal prowadziła różnicą jednej bramki, jednak na 10 minut przed końcem pierwszej części spotkania to Unia zaczęła zdecydowanie przejmować inicjatywę.

W ostatnie 9 minut pierwszej odsłony podopiecznym Patrika Liljestranda udało się zdobyć 8 bramek, natomiast gospodarzom – zaledwie 2. Dało to duży komfort gry ekipie przyjezdnych na drugą połowę, a sytuacja gorzowian stała się nie do pozazdroszczenia – po 30 minutach wynik wynosił 12:17

Po zmianie stron goście utrzymywali pięciobramkową przewagę przez kolejne 8 minut [15:20 w 58. minucie]. W tym momencie tarnowianie ponownie złapali wiatr w żagle, a różnica bramek stawała się coraz większa. Aż do 46. minuty drużyna Unii Tarnów trafiała do bramki rywala ośmiokrotnie, a ekipa gospodarzy ani raz!

Świetną passę tarnowian na niespełna kwadrans przed ostatnim gwizdkiem przerwał dopiero Starzyński [16:28]. Było już jednak zbyt późno, by marzyć o uratowaniu wyniku. Do końca spotkania drużyny wymieniały się ciosami, a mecz zakończył się wynikiem 26:35.

Budnex Stal Gorzów – Grupa Azoty Unia Tarnów 26:35 [12:17]

Stal: Nowicki, Marciniak – Kiersanowski, Gintowt, Lemaniak 9, Pietrzkiewicz 1, Renicki 1, Nieradko, Droździk, Starzyński 7, Kłak 1, Stupiński 7

Unia: Małecki, Liljestrand – Sikora 5, Wojdan, Sanek, Yoshida 4, Matsuura 4, Bushkou 5, Dadej 4, Kużdeba 4, Pinda 1, Kaźmierczak 1, Minotskyi 6, Mrozowicz 1