Wielkie emocje i zwycięstwo w II Lidze

Grupa Azoty Unia Tarnów po pełnym emocji i zwrotów akcji meczu pokonała drużynę AZS Politechnika Świętokrzyska Kielce. Mecz zakończył się wynikiem 34:31, a wszystko rozstrzygnęło się w 5 ostatnich minutach spotkania.

Przed dzisiejszym spotkaniem tarnowska drużyna miała na swoim koncie 2 spotkania i 3 punkty. Po przegranej w ubiegły weekend z AZS AHG Kraków [30:25] młodzi tarnowscy zawodnicy chcieli zrehabilitować się i powalczyć o kolejne zwycięstwo.

Wynik meczu otworzył Kacper Bednarz. Chwilę później swoje trafienie dołożył Korneliusz Małek i mieliśmy 2:0. W 6. minucie goście wyrównali [3:3] i od tego czasu zaczęli przejmować inicjatywę. Większą lub mniejszą różnicą bramek prowadzili do 26 minuty. Na 4 minuty przed końcem pierwszej części spotkania tarnowianie złapali jednak wiatr w żagle i ponownie wyszli na prowadzenie. Po 30 minutach gry wynik wynosił 16:15 i wszystko wskazywało na to, że w drugiej połowie czeka nas sporo emocji!

Po zmianie stron mecz stał się niezwykle wyrównany. Drużyny wymieniały ciosy, a wynik oscylował wokół remisu. Różnica bramek wynosiła maksymalnie 2 trafienia i na zmianę prowadzili zawodnicy z Tarnowa i z Kielc.  Ostatnie minuty meczu należały jednak do tarnowskiej Unii, która w 56. minucie wyszła na dwubramkowe prowadzenie [32:30], które co prawda stopniało jeszcze do różnicy jednego trafienia [32:31], ale ostatecznie mecz udało się zakończyć wynikiem 34:31.

Strzelcy bramek dla Grupy Azoty Unii Tarnów:

Kociuba 8, Wajda 7, Wątroba 4, Hoim 4, Małek 4, Bednarz 3, Zając 2, Kasprzyk 1, Starzyk 1.