Kolejny młody talent w ekipie Grupy Azoty Unii Tarnów!

Do tarnowskiej drużyny oficjalnie dołącza Jakub Sikora, wychowanek tarnowskiego MKS Pałacu Młodzieży.  Jego kontrakt będzie obowiązywał do 2023 roku.

Jakub Sikora to kolejny wychowanek MKS Pałacu Młodzieży Tarnów, który zasili szeregi superligowego zespołu. Do tej pory swoje mecze rozgrywał przede wszystkim jako zawodnik drugoligowej drużyny Grupy Azoty SPR II Tarnów, a jako zawodnik MKS Pałacu Młodzieży w ubiegłym sezonie zajął 4. miejsce na Mistrzostwach Polski Juniorów.

– Bardzo się cieszę, że dostałem możliwość grania w profesjonalnej i, jak widać, rozwojowej drużynie, jaką jest Grupa Azoty Unia Tarnów. Cieszę̨ się ze zarząd klubu oraz sztab trenerski docenili moje umiejętności i mam nadzieję, że nie zawiodę̨ nikogo, a wręcz przeciwnie. Chcę, aby klub osiągał jak największe sukcesy i chce być tego częścią. Z tego miejsca chciałbym jeszcze podziękować moim trenerom z MKS Pałacu Młodzieży: Szczepanowi Greczyńskiemu oraz Wojciechowi Pierzchale, ponieważ to oni przyczynili się do tego, że teraz jestem tu, gdzie jestem. – komentuje podpisanie kontraktu Jakub Sikora.

Kuba ma 180 cm wzrostu i waży 78 kg. Jego grę cechuje duża dynamika i szybkość. Z seniorską drużyną trenuje od połowy sezonu 2020/2021. Ma już za sobą również debiut w PGNiG Superlidze oraz w Pucharze Polski. W nowym sezonie Kuba zastąpi na swojej pozycji Kacpra Majewskiego i to właśnie on wraz z Łukaszem Kużdebą będą tworzyć parę lewych skrzydłowych w tarnowskim zespole.

Kuba Sikora to niewątpliwie ogromny talent. Ma duży potencjał i gdy tylko będzie wykonywał swoją pracę na treningach na 100%, tak jak do tej pory, ma szansę na dużą karierę. Na swojej pozycji będzie „rywalizował” z doświadczonym Łukaszem Kużdebą i liczę na to, że będzie to dla Kuby dodatkowa motywacja do ciężkiej pracy. Cieszę się też, że w naszym zespole zagra kolejny zawodnik pochodzący z Tarnowa i wierzę w to, że będzie ważną częścią naszej drużyny. – powiedział prezes Grupy Azoty Unii Tarnów, Krzysztof Mogielnicki.

Kontrakt Jakuba Sikory obowiązuje do końca sezonu 2022/2023 z możliwością przedłużenia o kolejne dwa lata. Kubie życzymy samych świetnych występów i szybkiego rozwoju sportowej kariery!