Pierwszy letni sparing Grupy Azoty Unii Tarnów za nami

Tarnowska drużyna po wakacyjnej przerwie rozegrała pierwszy mecz kontrolny. Podopieczni Patrika Liljestranda we własnej hali zmierzyli się z drużyną Energa MKS-u Kalisz.

Dzisiejszy sparing był pierwszym meczem kontrolnym obu drużyn w rozpoczętym niedawno okresie przygotowawczym do ligowych zmagań. Przeciwnik tarnowian, drużyna Energa MKS Kalisz zakończyła poprzedni sezon na 6 miejscu w tabeli, czyli 6 pozycji wyżej od gospodarza meczu. Po sezonie doszło jednak do roszad w składach obu drużyn, więc rozkład sił dzisiejszego spotkania był sporą niewiadomą.

Zespoły rozpoczęły mecz mocnymi składami, dobrze znanymi nam z superligowych parkietów. Początek był trudny dla tarnowian (1:4 po 7 minutach), ale żadna z drużyn nie odpuszczała i podeszła do meczu bardzo profesjonalnie. W 12. minucie tarnowianie wypracowali remis, a chwilę później nawet objęli prowadzenie (6:5). Przez kolejne minuty wynik nadal oscylował wokół remisu. Na boisku szansę dostało 3 nowych zawodników drużyny Grupy Azoty Unii Tarnów: Aleksander Pinda, Mateusz Kaźmierczak i Aleksandr Bushkou. Pierwsza połowa spotkania zakończyła się wynikiem 9:10.

Po przerwie gra wyglądała podobnie do tej z końcówki pierwszej części spotkania – drużyny wymieniały ciosy i do 45. minuty żaden z zespołów nie objął prowadzenia większego, niż jednobramkowe. 15 minut przed końcem spotkania na boisku po stranie gospodarzy pojawili się zawodnicy w ubiegłym roku grający w rezerwach superligowej drużyny: Jakub Sikora, Mateusz Chłopek, Oskar Klamrzyński, Igor Mróz, Kacper Bednarz i Konrad Wątroba. Tarnowska młodzież spisywała się naprawdę dobrze, jednak doświadczeni Kaliszanie zaczęli powiększać swoją przewagę. Mecz ostatecznie zakończył się rezultatem 18:22. W drużynie Grupy Azoty Unii Tarnów najwięcej bramek na swoim koncie zapisał Kiryl Kniazeu, który do bramki rywala trafił 6 razy. Taki sam rezultat w drużynie gości zanotował Bartłomiej Tomczak.

Strzelcy bramek:

Grupa Azoty Unia Tarnów: Kniazeu 6, Mrozowicz 2, Kużdeba 2, Dadej 2, Wojdan 1, Sanek 1, Bushkou 1, Pinda 1, Mróz 1, Klamrzyński 1

Energa MKS Kalisz: Tomczak 6, Kamyszek 4, Pilitowski 3, Krępa 2, Góralski 2, Wróbel 2, Adamski 1, Kus 1, Bekisz 1