Podsumowanie ostatniego sparingu – Grupa Azoty SPR Tarnów vs. Padwa Zamość

Będąca na finiszu przygotowań do rozpoczynających się w najbliższy weekend rozgrywek PGNiG Superligi Grupa Azoty SPR Tarnów pokonała we wtorkowym sparingu Padwę Zamość 30:21. Przed meczem odbyła się prezentacja drużyny.

Spotkanie z pierwszoligowcem zakończyło intensywny okres w wykonaniu niedawnego beniaminka. Od siódmego sierpnia do pierwszego września podopieczni nowego, szwedzkiego trenera Grupy Azoty SPR-u – Patrika Liljestranda wylewali hektolitry potu na treningach i nie schodzili praktycznie z parkietu, tocząc w międzyczasie aż dziesięć test-meczów. Pięć z nich wygrali (SPR Stal Mielec, SPA Pogoń Szczecin, Gwardia Opole, Czuwaj Przemyśl, Padwa Zamość), w czterech ponieśli porażkę (Azoty Puławy, dwa razy NMC Górnik Zabrze, Tatran Presow ze Słowacji) i jeden zremisowali (Energa MKS Kalisz).

Teraz nie wynik był jednak najważniejszy. Sztab szkoleniowy wykorzystał przedligową próbę generalną na doszlifowanie od dawna wdrażanych schematów taktycznych. Liljestrand dał zagrać praktycznie wszystkim zawodnikom znajdującym się w kadrze pierwszego zespołu. Od środy do soboty szczypiorniści Grupy Azoty SPR-u będą ćwiczyć już wyłącznie za zamkniętymi drzwiami domowej Hali Jaskółka.

Godzinę przed potyczką przeciwko ekipie z Zamościa odbyła się prezentacja drużyny przewidzianej do rozgrywek 2020/2021. Był to ukłon w stronę kibiców, którzy z względu na pandemię koronowirusa nie mogli wcześniej oklaskiwać i zobaczyć na żywo swojego zespołu w grach kontrolnych.Kapitanem Grupy Azoty SPR-u został Łukasz Kużdeba, a jego zastępcą Jakub Kowalik.

Zbliżająca się wielkimi krokami inauguracja PGNiG Superligi już w sobotę 5.09. Tarnowianie otworzą cały sezon 2020/2021 „azotowymi derbami”. Starcie Grupy Azoty SPR-u Tarnów z jednym z faworytów do zajęcia miejsc na podium – Azotami Puławy będzie transmitowane przez stację TVP Sport. Początek relacji „na żywo” wraz ze studiem od godz. 13:50. Zawodnicy na środku boiska zameldują się punkt 14:15.