Shuichi Yoshida zawodnikiem Grupy Azoty Tarnów

Nowym zawodnikiem Grupy Azoty Tarnów został japoński kołowy Shuichi Yoshida. Szczypiornista związał się z tarnowskim klubem umową do końca obecnego sezonu, z możliwością przedłużenia o kolejne dwa.

Shuichi Yoshida

Urodzony 26 marca 2001 roku Yoshida uznawany jest za największy talent młodego pokolenia w Japonii. Jest rosłym zawodnikiem (191 cm wzrostu i 106 kg), posiada dużą swobodę rzutu. Uczestniczył w tegorocznych Mistrzostwach Azji w Kuwejcie, gdzie drużyna z Kraju Kwitnącej Wiśni zdobyła brązowy medal (zagrał m.in. 30 minut w meczu o trzecie miejsce z Bahrajnem).

– „Yoshiego” sprowadziliśmy do Tarnowa z myślą o przyszłości. Chcemy go obserwować przez jakiś czas w treningu. Nie przewidujemy, że zagra w najbliższych meczach, chyba, że przekona szybko do siebie trenera – tłumaczy Krzysztof Mogielnicki, Dyrektor Sportowy Grupy Azoty Tarnów.

W związku z zaplanowanymi na 16 i 19 kwietnia meczami Polska – Litwa (kwalifikacje Mistrzostw Świata 2021), możliwe jest, że młody Japończyk pojawi się już w tym sezonie na parkietach PGNiG Superligi.

Terminarz dwóch kolejek ligowych przypada w terminie meczy eliminacyjnych Polska – Litwa. Jednym z powołanych jest jednym nasz kapitan Mindaugas Tarcijonas. Regulamin nie dopuszcza przełożenia meczów ze względu na powołanie jednego reprezentanta, musi być ich minimum trzech. Stąd również transfer nowego reprezentanta Japonii. – dodaje Krzysztof Mogielnicki.

(bch)