Już w najbliższą środę dojdzie do najbardziej wyczekiwanego spotkania ostatnich lat w Tarnowie. O godzinie 18:00 w tarnowskiej „Jaskółce” szczypiorniści podejmą drużynę Orlen Wisłę Płock w rewanżowym spotkaniu ćwierćfinału Pucharu Polski. Stawką dwumeczu będzie udział w Final Four Pucharu Polski, który odbędzie się 25 i 26 kwietnia w hali Torwar w Warszawie.

W ubiegłą środę obie drużyny spotkały się w Płocku. Po koncertowej grze, Nafciarze pewnie zwyciężyli 43:18, dając sobie tym samym ogromną przewagę jeśli chodzi o mecz rewanżowy. W tamtym spotkaniu po stronie gospodarzy najskuteczniejszymi zawodnikami byli Michał Daszek (9 goli), Ivan Nikcević (8) oraz Dan-Emil Racotea, który rzucił 7 bramek. W zespole Marcina Bożka najskuteczniejszym zawodnikiem został Dariusz Kubisztal z 4 trafieniami.

Popularni Nafciarze od wielu lat uznawani są z czołową ekipę na polskich boiskach szczypiorniaka. Według wielu ekspertów i kibiców Wisła Płock minimalnie ustępuje poziomem swojemu rywalowi z Kielc – Vive Tauronowi. Zespół kielecki od kilku lat niezmiernie rok po roku zdobywa mistrzostwo Polski oraz Puchar Polski, a jak duch krok w krok podąża za nimi właśnie płocki zespół.

Zespół prowadzi znany i ceniony w świecie szczypiorniaka, hiszpański trener Manolo Cadenas, który pracę w klubie łączy z prowadzeniem reprezentacji Hiszpanii. W zespole Orlenu znajdziemy oczywiście kilku Hiszpanów, dwóch Rumunów czy też Serbów. Zespół tworzy zgraną ekipę, ze spokojnymi zawodnikami z Półwyspu Iberyjskiego jak i też tych bardziej żywiołowych – czyli z Bałkanów.

Drużyna Cadenasa ciągle występuje na trzech frontach. Rozgrywki ligowe przeplata meczami Ligi Mistrzów oraz Pucharu Polski. Zwłaszcza za występy w elitarnej Champions League należy pochwalić zespół z Płocka. Drużyna Orlenu w rozgrywkach Ligi Mistrzów po pasjonującym ostatnim spotkaniu pokonała obrońcę tytułu, niemiecki Flensburg, dzięki czemu Nafciarze zapewnili sobie trzecie miejsce w grupie w kolejne fazie tych rozgrywek zagrają z macedońskim Vardarem Skopje.

Do najskuteczniejszych zawodników Wisły należą, rumuński skrzydłowy – Valentin Ghionea, który 120 goli w 24 meczach, drugi na liście najskuteczniejszych jest Serb Nemanja Zelenovic z 112 bramkami na koncie. Mecz pierwotnie w Tarnowie odbyć się miał 25 lutego, jednak ze względu na prośbę ze strony Wisły, zamieniono się terminami i 25 lutego odbędzie się mecz w Płocku, a 4 marca w Tarnowie.

Bilety na mecz można będzie zakupić w kasach hali „Jaskółka” przy wejściu w cenach: 10 zł – normalny, 5 zł – ulgowy, a dla dzieci do lat 7 – za darmo. Również dla posiadaczy karnetów na cały sezon wstęp na ten mecz bez dodatkowych kosztów!

Jak dojechać na miejsce meczu można się dowiedzieć w zakładce Dojazd.